image

Otoplastia - Chirurgia estetica a urechilor

Otoplastia – chirurgia urechilor proeminente este interventia chirurgicala prin care se modifica forma si dimensiunea urechilor. Aceasta interventie chirurgicala se adreseaza atat adultilor cat si copiilor.

Pentru copii urechile decolate(proeminente) pot fi sursa unor porecle sau evenimente ce pot scadea increderea in sine, ce pot determina tulburari in adaptarea la scoala sau socializare.

Desi fiecare ureche este diferita exista anumite masuri a ceea ce numim “aparenta urechii normale” reprezentand pozitia, dimensiunea, forma, iar acestea pot fi obtinute uneori prin interventie chirurgicala.

Uneori chiar modificari subtile de pozitie, forma sau dimensiune a urechilor pot determina modificari psihice importante si o satisfactie deosebita pentru pacient.

Interventia chirurgicala

Otoplastia este o procedura care se realizeaza in anestezie generala si consta intr-un abord(incizie) in spatele urechii pentru a avea acces la nivelul cartilajului care este remodelat in forma si dimensiunea pe care o dorim. Sunt plasate anumite suturi care mentin forma anterior realizata, sau apropie urechea de cap, inbunatatind forma si proportiile. Incizia va fi ulterior inchisa.

Interventia dureaza aproximativ 45-60 minute pentru fiecare ureche.

Recuperarea

Urechile vor fi pansate si bandajate pentru a mentine pozitia. Secundar acestei interventii disconfortul este in general minim. Bandajele vor fi inlaturate in zilele ce urmeaza, dar pacientului i se va indica purtarea unei bezi tip sport initial permanent 1-2 saptamani ulterior doar noaptea pentru inca 6 saptamani.

Recuperarea dupa otoplastie este in general usoara si scurta. Copii se pot intoarce la scoala dupa aproximativ 5-7 zile, iar adultii isi pot relua activitatile curente dupa o saptamana. Urechile pot fi la inceput usor edematiate si rosii, dar de obicei sunt prezentabile.

Sporturile de contact si activitatile ce pot determina traumatisme ale urechilor vor fi evitate pentru o perioada de doua luni. Pacientii vor evita somnul pe o parte a capului in timpul primei saptamani pentru a evita compresia urechii care se vindeca.

Rezultatul acestei proceduri dureaza toata viata. Anumiti pacienti pot necesita uneori mici ajustari. Odata cu imbunatatirea cosmetica aceasta interventie confera o imbunatatire importanta a increderii de sine.

Edemul urechilor este un element comun in primele saptamani. Cicatricea secundara otoplastiei va fi ascunsa in spatele urechii si greu de observant.

Cine este candidat pentru otoplastie?

Otoplastia creaza o forma naturala si aduce proportionalitate urechii in raport cu proportiile fetei. Majoritatea pacientilor prezinta deformarea ambelor urechi, anumiti pacienti necesita interventia chirurgicala la o singura ureche.

Candidatii pentru aceasta procedura sunt indivizi cu urechi decolate, protuberante, urechi mari sau asimetrice sau urechi care prezinta o forma neregulata sau sunt disproportionate in raport cu forma fetei.

Riscuri si complicatii

Otoplastia la fel ca si oricare interventie chirurgicala moderna este in general sigura, dar prezinta un potential de riscuri si complicatii la fel ca si orice interventie chirurgicala.

Riscurile potentiale ale acestei proceduri includ edemul prelungit, eritemul, durere, sangerare, infectie, tulburari de sensibilitate a urechilor sau in jurul acestora, necroza cutanata sau rezultate nesatisfacatoare sau recurenta urechilor decolate.

Aceste riscuri sunt minimizate prin alegerea unui chirurg care prezinta cunostintele si calificarea necesara pentru a performa interventia de otoplastie.

Mai multe informatii legate de operatie si recomandari postoperatorii veti primi in timpul consultatiei cu domnul Dr. Filip Claudiu.

Despre Dr. Claudiu Filip

Medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva ce a studiat si practicat in Franta, Martinique, reintors apoi in tara unde isi continua si in prezent activitatea.

Citeste mai mult ...
image

Chirurgia sanului

Interventii chirugicale efectuate cu o deosebita atentie asupra formei si functiei sanului.

image

Chirurgia fetei

Printre tipurile de interventii efectuate la fata se numara rinoplastia, otoplastia si blefaroplastia.

image

Chirurgia abdomenului

Procedurile efectuate vor face abdomenul mai ferm, mai plat si mai frumos din punct de vedere estetic.

image

Proceduri cosmetice

Tehnici non-chirurgicale de prevenire a imbatranirii cu ajutorul unor materiale injectabile.