image

Reconstructia mamara post mastectomie pentru cancer de san

Cancerul de san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer in Romania, este insa un tip de cancer care poate fi tratat eficient daca este descoperit si tratat in stadiu incipient. Principala metoda de tratament este reprezentata de mastectomie adica inlaturarea chirurgicala a glandei mamare. Mastectomia este o interventie chirurgicala care implica un impact psihologic important asupra pacientelor ducand de multe ori la dificultati in integrarea sociala si familiala, pacientele simtindu-se lipsite de feminitate, pierzadu-si deseori increderea si deseori cazand in depresie.

Reconstructia mamara

Reconstructia mamara face parte integranta din tratamentul complex al cancerului de san. Aceasta este o interventie chirurgicala prin care se doreste refacerea cat mai naturala a volumului, formei si consistentei sanului pierdut secundar mastectomiei. Reconstructia de san poate fi realizata in acelasi timp operator cu mastectomia – reconstructie imediata sau reconstructie secundara, realizata la un interval de timp variabil de momentul mastectomiei.

Reconstructie imediata sau intarziata

Indicatia pentru reconstructie imediata sau intarziata depinde de mai multi factori: stadiul bolii, necesitatea radioterapiei, dorinta pacientei etc. Sunt descrise mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru reconstructia sanului: cu implant mamar, cu expandere speciale, cu muschi de la nivelul spatelui sau abdomenului sau tehnici combinate utilizand implant mamar si lambouri musculare.

Prin dezvoltarea tehnicilor moderne de microchirurgie in tarile vestice se practica tot mai mult reconstructia sanului prin lambouri libere, DIEP fiind cel mai utilizat si consta in recoltarea tegumentelor si grasimii de la nivelul abdomenului inferior, disectia vaselor de sange care le hranesc, numite vase perforante, din artera epigastrica inferioara si transplantarea lor la nivelul toracelui cu refacerea circulatiei sangelui in tesutul transplantat, prin microanastomoze vasculare pe vase de 1,5-2 mm, realizate cu ajutorul microscopului operator la nivelul vaselor mamare interne de la nivelul toracelui.

Reconstructia sanului cu lambou DIEP

Aceasta tehnica prezinta anumite avantaje: nu utilizeaza un material strain pacientei(implant mamar) deci nu va exista nicio reactie de corp strain, nicio contractie capsulara, nu se cheltuie bani pentru implant, nu se sacrifica niciun muschi precum in cazul reconstructiilor cu muschi de la spate sau abdomen. Consistenta este cea mai aproape de cea a sanului real, incomparabil fata de reconstructiile ce utilizeaza muschi sau implant. Prin reconstructia cu lambou DIEP se obtine un rezultat definitiv, natural care se integreaza perfect fiind vorba de un autotransplant.

Desi este una din cele mai bune tehnici de reconstructie de san, aceasta prezinta si inconveniente cum ar fi: necesita personal cu experienta deosebita in tehnici de microchirurgie, este o operatie de lunga durata, necesita instrumente speciale de microchirurgie, microscop operator, fire speciale, poate prezenta necroza partiala sau chiar totala a lamboului in caz de tromboza a vaselor si nu in ultimul rand o echipa capabila sa faca fata unor evenimente intra si postoperatorii. Reconstructia sanului implica si reconstructia areolei si mamelonului care vor fi reconstruite intr-un timp operator ulterior si o eventuala simetrizare daca va fi nevoie.

Pacientele care au beneficiat de reconstructie de san prezinta o imagine de sine mult imbunatatita, acest lucru ducand la o reintegrare sociala mult mai buna, acest lucru fiind demonstrat in studiile din tarile vestice.

Despre Dr. Claudiu Filip

Medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva ce a studiat si practicat in Franta, Martinique, reintors apoi in tara unde isi continua si in prezent activitatea.

Citeste mai mult ...
image

Chirurgia sanului

Interventii chirugicale efectuate cu o deosebita atentie asupra formei si functiei sanului.

image

Chirurgia fetei

Printre tipurile de interventii efectuate la fata se numara rinoplastia, otoplastia si blefaroplastia.

image

Chirurgia abdomenului

Procedurile efectuate vor face abdomenul mai ferm, mai plat si mai frumos din punct de vedere estetic.

image

Proceduri cosmetice

Tehnici non-chirurgicale de prevenire a imbatranirii cu ajutorul unor materiale injectabile.