image

Despre reductia mamara (micsorarea sanilor)

Reductia mamara (micsorarea sanilor) este o procedura chirurgicala ce permite diminuarea volumului sanilor prin exciza unei parti din san implicand grasime, glanda mamara, piele, reconstructia sanului restant si repozitionarea complexului areolo-mamelonar intr-o pozitie corecta din punct de vedere anatomic si estetic.

Este un procedeu chirurgical intens cerut si efectuat in cadrul chirurgiei estetice in ulima perioada de timp, sanii reprezentand o importanta regiune estetica cu o deosebita inflenta in ceea ce priveste imaginea si increderea de sine la sexul feminin.

Principalele motive pentru care pacientele recurg la acest procedeu de chirurgie estetica sunt: dimnensiuna prea mare a sanilor care nemultumeste pacientele din punct de vedere estetic si functional (dureri de spate si de gat, dificultati in realizarea unor activitati fizice comune sau sportive in unele situatii) asimetria dintre cei doi sani sau modificarile cutanate care apar de obicei sub sani secundar greutatii si fenomenului de frictiune dintre acestia si toarace, in unele cazuri respiratia putand fi ingreunata de volumul excesiv al sanilor.

In cadrul consultatiei de chirurgie estetica

Veti putea prezenta ceea ce va nemultumeste legat de sanii dumneavoastra (marime, forma, asimetrie dintre cei doi sani) si de asemenea veti putea prezenta cum ati dori sa devina acestia. Se va realiza de catre medic un examen clinic general si local la nivelul sanilor in care vor fi notate toate aspectele clinice legate de dimensiune, forma, calitatea tesuturilor sanilor.

Ulterior se va discuta impreuna cu pacienta posibilitatile reale pentru indeplinirea doleantelor in ceea ce privesc toate aspectele legate de estetica sanilor pacientei. Se vor discuta metodele chirurgicale indicate, specifice fiecarei paciente in parte, tehnica chirurgicala, marimea si forma ulterioara a sanilor. Deasemenea vor fi discutate riscurile si complicatiile posibile, precum si impactul emotional pe care aceasta modificare in estetica sanilor o poate avea.

Pacienta va putea la sfarsitul consultatiei sa aiba o viziune clara in ceea ce priveste starea actuala, doleantele, posibilitatile actuale chirurgicale in ceea ce priveste atingerea obiectivelor si impreuna cu medicul estetician vor hotara daca este o candidata optima pentru operatia de reductie mamara, precum si marimea si forma ulterioara a sanilor.


Inainte de interventia chirurgicala

Medicul va va recomanda efectuarea unui set de analize medicale de sange (uzuale si specifice fiecarui caz in parte), efectuarea unor investigatii imagistice (mamogragie, radiografie toracica), consult preanestezic si eventuale investigatii paraclinice suplimentare daca este necesar. Se vor intrerupe inainte de operatie administrarea unor medicamente sau substante care influenteaza coagularea sangelui. Se va reevalua starea generala si locala a pacientei, obiectivele, tehnica utilizata si se va semna consimtamantul informat al pacientei.

Interventia chirurgicala de reductie mamara

Operatia se realizeaza in anestezie generala, medicul anestezist fiind cel care asigura anestezia si monitorizarea pacientei in timpul interventiei chirurgicale. Tehnica chirurgicala este adaptata fiecarui caz in parte in functie de particularitatile anatomice si consta in exciza unei parti din san implicand grasime, glanda mamara, piele, reconstructia sanului restant si repozitionarea complexului areolo-mamelonar intr-o pozitie corecta din punct de vedere anatomic si estetic. Incizia se inchide cu fire resorbabile care nu necesita indepartarea lor. In anumite cazuri se indica drenajul fiecarui san cu tuburi de dren care sunt suprimate prima sau a doua zi postoperator. Durata interventiei chirurgicale este in medie de trei ore aceasta putandu-se prelungi in cazuri mai complexe sau daca se efectueaza proceduri suplimentare de ridicare a sanilor.

Dupa interventia chirurgicala de reductie mamara

Pacienta poate resimti o senzatie de tensiune la nivelul sanilor precum si prezenta echimozelor si edemului la nivelul sanilor si o stare de oboseala postoperatorie care se atenueaza dupa prima zi postoperator. Medicul va prescrie medicamente care vor reda confortul si vor reduce senzatia de tensiune de la nivelul sanilor. Pacienta va purta timp de sase saptamani postoperator o bustiera medicala speciala pentru interventia de reductie mamara. Medicul va recomanda activitatile fizice care in prima saptamana vor fi mai restranse, cu evitarea efortului fizic intens, ridicarea sau impingerea de obiecte grele, ulterior activitatile vor fi reluate treptat conform indicatiilor medicului. Medicul va va indruma in ceea ce priveste ingijirea locala si generala.

Mai multe informatii legate de operatie si recomandari postoperatorii veti primi in timpul consultatiei cu domnul Dr. Filip Claudiu.

Despre Dr. Claudiu Filip

Medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva ce a studiat si practicat in Franta, Martinique, reintors apoi in tara unde isi continua si in prezent activitatea.

Citeste mai mult ...
image

Chirurgia sanului

Interventii chirugicale efectuate cu o deosebita atentie asupra formei si functiei sanului.

image

Chirurgia fetei

Printre tipurile de interventii efectuate la fata se numara rinoplastia, otoplastia si blefaroplastia.

image

Chirurgia abdomenului

Procedurile efectuate vor face abdomenul mai ferm, mai plat si mai frumos din punct de vedere estetic.

image

Proceduri cosmetice

Tehnici non-chirurgicale de prevenire a imbatranirii cu ajutorul unor materiale injectabile.