image

Despre injectarea cu acid hialuronic(riduri, buze, volumetrie faciala)

Odata cu cererea din ce in ce mai mare pentru tehnicile «usoare» de medicina estetica non-chirurgicale cu scopul de a lupta impotriva imbatranirii, numarul si calitatea materialelor injectabile a evoluat considerabil in ultimii ani si utilizarea lor a devenit foarte frecventa.

In 1934 a fost descoperit acidul hialuronic. Proprietatile exceptionale ale acestei molecule a determinat utilizarea sa in numeroase specialitati medicale: ORL, oftalmologie, urologie si pentru a ajuta cicatrizarea unor plagi.

Din 1996 acesta molecula a fost utilizata ca substanta de umplere cu scop estetic. In ultimii zece ani aceasta molecula a revolutionat total modul de tratament al imbatranirii cutanate. Evolutia produselor, multiplicarea lor si progresele tehnice de injectare au facut ca acesta sa devina un punct pivot in terapia estetica de umplere, restaurare a volumului si revitalizare.

Acidul hialuronic este considerat ca produsul de referinta utilizat in medicina de rejuvenare volumetrica datorita:

  • Vechimii sale - utilizat inca din 1994
  • Durata sa insitu variabila de la 8 la 24 luni injectarile au o durata suficient de lunga pentru a fi eficace si caracterul lor tranzitoriu permite supravegherea imbatranirii
  • Absenta specificitatii tisulare, deci biocompatibil. Testele de toleranta inainte de injectare nu sunt astfel necesare(doar pentru anumite terenuri speciale)
  • Caracterul sau in intregime biodegradabil
  • Modul de utilizare, el nu necesita preparare
  • Intinderea gamei de utilizare: acelasi produs poate fi utilizat sub diferite forme adaptate diferitelor tipuri de imbatranire
  • Rezultatele sunt imediate

Efectele secundare sunt minime si exceptionale. Posibilitatea de a injecta sub diferite forme permite utilizarea mai buna a calitatilor:

  • Hidratanta si revitalizanta in mezoterapie
  • Corectia ridurilor superficiale
  • Corectia ridurilor profunde
  • Volumetrie

O sedinta de injectare poate fi realizata izolat ,dar poate de asemenea completa tehnicile medicochirurgicale de rejuvenare mai radicale cum ar fi peeling, laser, derabraziune, blefaroplastie superioara, inferioara, lifting, etc. Ele pot de asemenea sa fie facute in paralel cu toxina botulinica cu scopul de a diminua tonusul anumitor muschi responsabili de aparitia ridurilor.

Obiective

O injectare de acid hialuronic isi propune ca printr-o metoda simpla si rapida, sa atenueze anumite semne de imbatranire sau disgratie prezente la nivelul fetei reumpland sau dand volum acolo unde este necesar.

Corectiile cele mai frecvent efectuate pot fi impartite in patru categorii : Santuri : santul nazogenian(de la aripa nasului la coltul gurii), pliu labiomentonier Riduri : frontale(intre sprancene), la coltul ochilor, obraji, menton, in jurul gurii Buze : redesenarea conturului si ingrosarea acestora daca ele sunt prea fine sau a le face mai voluminoase.

Depresiuni sau lipse de volum : pometi, menton , contur mandibula, obraji, nas, fose temporale, sechele cicatriciale(acnee, varicele, traumatisme). In mod normal aceste imperfectiuni nu vor disparea complet, dar vor fi considerabil atenuate prin injectare. Perenitatea corectiei este variabila in functie de tipul de acid hialuronic si pacient, dar corectia nu este decat temporara si tratamentul trebuie innoit pentru a intretine sau a imbunatati rezultatul.

Injectarile pot fi practicate atat la femei cat si la barbati, pot fi efectuate de la varsta de 30-35 ani. Cu toate acestea ele sunt realizate uneori mult mai precoce atunci cand problemele locale nu sunt legate de varsta(buze, pometi).

Principii

Principiul de baza consta in a injecta produsul in grosimea pielii sau mai profund, de maniera de a atenua anumite riduri sau depresiuni ale fetei sau de a reda volum acolo unde acesta este dorit.

Exista azi pe piata un numar mare de tipuri de acid hialuronic. Aceste produse difera notand prin vascozitate care determina caracterul lor mai mult sau mai putin volumator. Dintre cele mai utilizate de catre noi sunt : Juvederm, Voluma, Volift, Volbela, Teosyal, etc.

In caz de corectie volumetrica importanta sau la paciente alergice este important sa luati in discutie impreuna cu medicul dumneavoastra posibilitatea injectarii de grasime autoloaga(lipofilling).

Inainte de injectare

O anamneza precisa va fi realizata inainte de injectare incercand sa caute eventuale contraindicatii:

  • Hipersensibilitate cunoscuta la acid hialuronic
  • Femei insarcinate sau in perioada de alaptare
  • Anamneza trebuie de asemenea sa deceleze anumite elemente care implica o anumita prudenta(ex: herpes pentru injectarile labiale sau peribucale) sau a preciza natura precedentelor injectari pentru a putea evita anumite asocieri periculoase de produse pe acelasi loc

Medicamentele pe baza de aspirina sau antiinflamatoare trebuie evitate cu trei zile inainte de injectare. Este preferabil sa nu se consume alcool nici sa se expuna la soare cu o zi inainte de ziua sedintei de injectare. Un examen clinic atent facut in pozitie sezanda este confruntat cu cererile si asteptarile pacientei, ulterior se va preciza ceea ce este realizabil si ceea ce este iluzoriu.

Anestezia

Anestezia Injectarile pot fi practicate fara anestezie, dealtfel numeroase produse sunt furnizate in asociere cu un anestezic local in seringa.

Pentru anumite produse mai dureroase sau pentru anumiti pacienti mai sensibili sau anumite zone mai sensibile(buze sau peribucal) putem utiliza una din metodele urmatoare:

  • Crema EMLA aplicata in strat gos pe zonele tratate cu aproximativ o jumatate de ora inaintea injectarii, ea permite diminuarea senzatiei de durere la suprafata
  • Anestezie locala: obtinuta prin injectarea unui produs anestezic la inceputul sedintei, ea singura permitand insensibilitate totala
  • Injectarea
  • Zona de tratament este dezinfectata inainte de injectare
  • Injectarile se fac folosind ace sau microcanule

In functie de numarul zonelor tratate, de amploarea ameliorarilor aduse si de necesitatea unei eventuale anestezii sedinta de injectare poate dura de la 10 minute la o ora.

In practica exista mai multe tehnici de injectare care pot fi adaptate fiecarui caz in parte pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Tratamentul este frecvent realizat in mai multe straturi suprapuse pentru a obtine rezultatul optimal. Cantitatea de produs necesara este extrem de variabila in functie de numerosi parametri. Dupa injectare medicul va masa bine regiunile tratate pentru a optimiza uniformitatea corectiei.

In anumite cazuri este preferabil de a se avea in vedere inca de la inceput o sedinta de retus dupa cateva zile sau cateva saptamani inainte de a discuta despre rezultatul final.

Atunci cand mai multe zone sunt tratate in aceeasi sedinta rezultatele sunt:

  • Mai vizibile(rejuvenare globala)
  • Mai armonioase
  • Fata va fi mai echilibrata pe parcursul rezorbtiei produselor injectate

Indicatii

Indicatiile cele mai obisnuite pentru injectari cu acid hialuronic sunt:

  • Ridurile, santurile de la nivelul fetei si gatului
  • Buzele pe care le putem redesena, ingrosa sau putem sa le redam mai voluminoase
  • Depresiuni sau pierderi de volum la nivelul fetei legate de inaintarea in varsta

Alte indicatii:

  • Anumite anomalii morfologice moderate(menton infundat, insuficienta proiectie a pometilor sau fruntii, iregularitati nazale etc.)
  • Defecte cutanate(sechele cicatriciale, cicatrici subdenivelate si neregulate)
  • Deformari sau mici insuficiente de volum ale corpului

Dupa injectare

In primele sase ore este bine sa ramaneti calmi, sa va odihniti si sa va abtineti de la orice efort violent. Este de asemenea de preferat atat cat este posibil a evita mobilizarea fetei(fara mimica, fara suras larg, vorbit mai putin).

Pentru cateva zile este preferabil sa evitati alcoolul, aspirina, antiinflamatoarele si a evita expunerea zonelor tratate la temperaturi inalte(soare, UV, sauna). Imediat dupa injectare pot aparea edemul(umflarea) si o roseata cutanata de importanta foarte variabila in functie de produs si de individ, dar care raman de obicei moderate(nu este interzisa reintoarcerea la viata socio-profesionala) si acestea dispar in una-trei zile.

La nivelul buzelor edemul este mai marcat si poate dura pana la o saptamana. Mai rar putem observa in timpul primelor zile la nivelul punctelor de injectare o anumita sensibilitate a pielii, prurit sau o paloare cutanata, o hiperpigmentatie sau mici echimoze.

Trebuie specificat faptul ca in primele zile pot exista cateva iregularitati temporale legate de repartitia inomogena a edemului de unde si aspectul de hipercorectie care va disparea progresiv.

Rezultate

Un interval de cateva zile este necesar pentru a putea judeca rezultatul definitiv. Acest interval de timp este necesar pentru ca produsul sa fie bine integrat si ca edemul secundar injectarii sa dispara iar tesuturile sa-si regaseasca supletea. Rezultatul imediat secundar tratamenului nu este astfel rezultatul final.

Trebuie mentionat ca injectarile cu acid hialuronic spre deosebire de injectarile de toxina botuluica nu afecteaza mobilitatea muschilor fetei, deci nu reduc expresia fetei.

In mod normal imperfectiunile tratate sunt net atenuate prin injectare, insa nu dispar si nu vor disparea niciodata complet. Anumite zone fiind dificil de tratat si anumite riduri profunde si vechi nu pot fi sterse prin injectare, insa pot fi considerabil atenuate.

Scopul injectari este de a aduce o ameliorare si nu acela de a aduce perfectiunea. Daca doleantele dumneavoastra vor fi realiste, rezultatul obtinut ar trebui sa va aduca o mare satisfactie.

Corectia fiind una temporara, pentru mentinerea rezultatelor este necesar reimprospatarea tratamentului dupa un anumit interval de timp variabil in functie de zona, produs injectat si particularitati care tin de persoana injectata.

Ca si orice act medical, injectarea de acid hialuronic implica un numar de riscuri si de complicatii.

Alegand un chirurg care prezinta pregatirea necesara si prezinta cunostintele tehnicii de injectare va limiteaza expunerea la riscuri prin injectare de acid hialuronic, care dealtfel este remarcabil tolerat de tesutul uman.

Cu toate acestea un numar de reactii pot insa sa fie observate:

  • Recatii locale postinjectare : edem, roseata, paloare, iregularitati, sensibilitate, echimoze. Aceste reactii sunt temporare.
  • O eruptie herpetica la persoanele predispuse
  • Reactie inflamatorie acuta sau cronica : posibila dupa injectari secundare intr-o zona care a fost anterior injectata cu alte produse, in special nonresorbabile

Granuloame : rare de obicei. Este complicatia cea mai clasica. Este vorba de mici noduli indurati, mai mult sau mai putin sensibili, perceptibili la atingere, uneori vizibili si inestetici. Aceste granuloame corespund unei reactii infamatorii locale care poate evolua in pusee. Ele pot aparea la cateva zile sau saptamani dupa injectare. Majoritatea sunt spontan regresive dupa cateva saptamani.

Complicatii rare: roseata persistenta mai multe saptamani, abces sau necroza cutanata localizata la nivelul punctelor de injectare.

Datorita calitatilor fizico-chimice si tolerantei sale incomparabile, acidul hialuronic ocupa un loc preponderent, momentan incontestabil, nu numai ca produs de umplere, ci si in domeniul restaurarii volumelor si a hidratarii.

Alegerea unui medic specializat va asigura ca acesta are formarea si competenta necesara de a evita aceste probleme sau stie sa le trateza eficace in cazul in care acestea apar.

Mai multe informatii legate de operatie si recomandari postoperatorii veti primi in timpul consultatiei cu domnul Dr. Filip Claudiu.

Despre Dr. Claudiu Filip

Medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva ce a studiat si practicat in Franta, Martinique, reintors apoi in tara unde isi continua si in prezent activitatea.

Citeste mai mult ...
image

Chirurgia sanului

Interventii chirugicale efectuate cu o deosebita atentie asupra formei si functiei sanului.

image

Chirurgia fetei

Printre tipurile de interventii efectuate la fata se numara rinoplastia, otoplastia si blefaroplastia.

image

Chirurgia abdomenului

Procedurile efectuate vor face abdomenul mai ferm, mai plat si mai frumos din punct de vedere estetic.

image

Proceduri cosmetice

Tehnici non-chirurgicale de prevenire a imbatranirii cu ajutorul unor materiale injectabile.