image

Abdominoplastia

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala care permite «reintinderea» pielii abdomenului prin indepartarea unei parti din tesutul grasos subcutanat si pielea excedentara si/sau lezata (vergeturi, cicatrici inestetice).

In anumite circumstante ea poate fi asociata cu repunerea in tensiune a muschilor peretelui abdominal (atunci cand exista o «diastaza» a muschilor drepti abdominali) si/sau cu lipoaspiratia anumitor zone ale peretelui abdominal.

In urma interventiei chirurgicale abdomenul va fi mai ferm, mai plat si mai frumos din punct de vedere estetic.

Abdominolastia NU reprezinta un tratament pentru slabit, interventia chirurgicala fiind recomandata dupa ce pacientul/a a ajuns la greutatea dorita si aceasta este stabila.

Principalele motive pentru care pacientele recurg la acest procedeu de chirurgie estetica sunt: prezenta unui exces tegumentar la nivelul abdomenului la paciente care au pierdut in greutate fie in urma unor tratamente dietetice si/sau sport, fie secundar unei interventii de chirurgie bariatrica, exces tegumentar si/sau vergeturi la nivelul abdomenului secundar sarcinii, muschi abdominali slabiti, cu diastaza secundar unor interventii chirurgicale sau sarcinii, abdomen deformat care deranjeaza dinpunct de vedere estetic pacienta.

In cadrul consultatiei de chirurgie estetica

Veti putea prezenta ceea ce va nemultumeste legat de abdomenul dumneavoastra (exces cutanat, vergeturi, forma, asimetrie) si de asemenea veti putea prezenta cum ati dori sa devina abdomenul dumneavoastra.

Se va realiza de catre medic un examen clinic general si local la nivelul abdomenului in care vor fi notate toate aspectele clinice legate de dimensiune, forma, calitatea tesuturilor abdomenului dumneavoastra(piele, gresime, musculatura, vergeturi, cicatrici).

Ulterior se va discuta impreuna cu pacienta posibilitatiele reale pentru indeplinirea doleantelor in ceea ce privesc toate aspectele legate de estetica si functia peretelui abdominal.

Se vor discuta metodele chirurgicale indicate, specifice fiecarei paciente in parte, tehnica chirurgicala. Deasemenea vor fi discutate riscurile si complicatiile posibile.

Pacienta va putea la sfarsitul consultatiei sa aiba o viziune clara in ceea ce priveste starea actuala, doleantele, posibilitatile actuale chirurgicale in ceea ce priveste atingerea obiectivelor si impreuna cu medicul estetician vor hotara daca este o candidata optima pentru operatia de abdominoplastie.

Inainte de interventia chirurgicala

Medicul va va recomanda efectuarea unui set de analize medicale de sange (uzuale si specifice fiecarui caz in parte daca este necesar), efectuarea unor investigatii imagistice (ecografie abdominala), consult preanestezic si eventuale investigatii paraclinice suplimentare daca este necesar.

Se vor intrerupe inainte de operatie administrarea unor medicamente sau substante care influenteaza coagularea sangelui. Se va reevalua starea generala si locala a pacientei, obiectivele, tehnica utilizata si se va semna consimtamantul informat al pacientei.

Interventia chirurgicala de abdominoplastie

Operatia se realizeaza in anestezie generala, medicul anestezist fiind cel care asigura anestezia si monitorizarea pacientei in timpul interventiei chirurgicale. Operatia de abdominoplastie consta in excizia unui fuzou de piele si tesut grasos situat intre ombilic si pubis, in totalitate sau partial in functie de un desen adaptat leziunilor.

Pielea suprajacenta, sanatoasa, situata deasupra ombilicului va fi intinsa inspre inferior in asa maniera incat va reconstitui peretele abdominal cu o piele de buna calitate.

Ombilicul va fi conservat si repozitionat in pozitie normala printr-o incizie realizara la nivelul pielii repozitionate. Abdominoplastia lasa totdeauna cicatrici mai mult sau mai putin ascunse in functie de importanta si localizarea pielii lezate ce necesita ablatie. Cel mai frecvent aceasta cicatice este situata la nivelul marginii superioare a parului pubian si urca mai mult sau mai putin spre pliurile inghinale.

Lungimea ei este in mare parte previzibila inainte de interventia chirurgicala iar pacientul/a va fi clar informat de prezenta acesteia care reprezinta defapt unul dintre principalele inconveniente ce trebuie asumate. In principiu cicatricea va fi cu atat mai lunga cu cat cantitatea de tesut excizat este mai importanta.

In cele mai multe cazuri se indica drenajul cu tuburi de dren care sunt suprimate in zilele care urmeaza interventiei chirurgicale. Durata interventiei chirurgicale variaza intre doua si patru ore in cazurile complexe sau daca se efectueaza proceduri suplimentare (liposuctie, cura diastaza drepti abdominali).

Dupa interventia chirurgicala de abdominoplastie

Dupa intreventia de abdominoplastie sunt necesare efectuarea unor pansamente pentru o perioada de doua saptamani. Medicul va va indica purtarea unei centruri abdominale speciala interventiilor de abdominoplastie pentru o perioada de o luna postoperator. Durerile sunt variabile dar de regula suportabile cu un tratament adaptat, de obicei sub forma de tesiune si de strangere abdominala.

Este necesar ca pacintul/a sa prevada o perioda de covalescenta de doua pana la patru saptamani. Cicatricile abdominale sunt frecvent rosiatice in primele doua trei luni, ulterior ele se vor estompa pana la un an. Este recomandat evitarea expunerii cicatricilor la soare si UV mai ales in primele trei luni. Medicul va recomanda activitatile fizice care in prima saptamana vor fi mai restranse, cu evitarea efortului fizic intens, ulterior activitatile vor fi reluate treptat conform indicatiilor medicului. Medicul va va indruma in ceea ce priveste ingijirea locala si generala.

Cu toate ca interventia chirurgicala este complexa si ingrijirile postoperatorii necesita atentie deosebita rezultatele pe termen lung sunt foarte satisfacatoare.

Mai multe informatii legate de operatie si recomandari postoperatorii veti primi in timpul consultatiei cu domnul Dr. Filip Claudiu.

Despre Dr. Claudiu Filip

Medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva ce a studiat si practicat in Franta, Martinique, reintors apoi in tara unde isi continua si in prezent activitatea.

Citeste mai mult ...
image

Chirurgia sanului

Interventii chirugicale efectuate cu o deosebita atentie asupra formei si functiei sanului.

image

Chirurgia fetei

Printre tipurile de interventii efectuate la fata se numara rinoplastia, otoplastia si blefaroplastia.

image

Chirurgia abdomenului

Procedurile efectuate vor face abdomenul mai ferm, mai plat si mai frumos din punct de vedere estetic.

image

Proceduri cosmetice

Tehnici non-chirurgicale de prevenire a imbatranirii cu ajutorul unor materiale injectabile.