image

Sindromul de canal carpian

Descris in 1950 de Palen, sindromul de canal carpian este foarte frecvent.

Canalul carpian este un tunel situat intre cel mai puternic ligament al fetei palmare a mainii, ligamentul anular anterior al carpului, retinaculul flexorilor si oasele arcticulatiei radio-carpiene. Tendoanele flexoare si nervul median intra in acest tunel la nivelul articulatiei radiocarpiene.

Sindromul de canal carpian este consecinta unei compresiuni a nervului median determinata de ligamenul anular anterior sau mai rar de o sinovita sau tumora compresiva(lipoame, angioame, etc.).

Primele semne se caracterizeaza prin furnicaturi la nivelul primelor trei degete: police, index, medius si jumatatea radiala a degetului IV. Senzatia de piscatura de arsura survine frecvent in timpul noptii sau dimineata la trezire. Mai tarziu, apar dureri la nivelul mainii care pot urca spre antebrat, cot, brat si chiar umar. Cu timpul apare o pierdere de sensibilitate, un deficit in mobilitate in special al policelui cu o pierdere a fortei muschilor mainii (tenarieni externi).

Pentru a confirma diagnosticul o analiza electrica a nervului numita electromiografie este frecvent aplicata. Acest examen, realizat de un neurolog inregistreaza calitatea trecerii curentului electric la nivelul nervului median. Acest examen poate preciza daca leziunea nervoasa este importanta si daca este cazul unei interventii chirurgicale sau de a efectua intr-un prim timp o infiltratie.

Acest examen poate detecta o compresie simultana a unui alt nerv sau o compresie in amonte la nivelul antebratului, cotului sau umarului. Daca lasam sindromul de canal carpian sa evolueze nervul median isi pierde functiile si degetele isi pierd sensibilitatea ducand la imposibilitatea de a prinde obeicte fine si imposibilitatea de a efectua anumite miscari ale policelui precum a prinde o moneda de exemplu.

Inainte de interventie

In stadiu de debut, tratamentul medical prin infiltratia canalului carpian si purtarea unei atele de repaus noaptea sunt metode care pot fi luate in considerare.

Frecvent chirurgia devine necesara odata cu evolutia si interventia chirurgicala consta in a sectiona acest ligament anular anterior al carpului, care acopera tunelul canalului carpian. Un bilant preoperator normal este realizat conform prescriptiilor. Niciun medicament continand aspirina nu trebuie luat cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala.

Incetarea fumatului este imperios recomandata inaintea interventiei chirurgicale.

Tipul anesteziei: interventia chirurgicala se poate realiza sub anestezie locala locoregionala sau generala in functie de preferintele pacientului, chirurgului sau optiunea anestezistului.

Spitalizarea

In general interventia se poate face in ambulator, adica iesirea in aceeasi zi, dupa cateva ore de supraveghere medicala, in cazul unei anestezii generale iesirea se va lua in considerare in zilele urmatoare. Astfel exista posibilitatea ca pacientul sa se reintoarca acasa imediat ce starea generala o permite.

Din motive legate de evolutie, sociale, familiale sau personale spitalizarea poate fi luata in considerare.

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala se poate face pe cale endoscopica, lasand doua mici cicatrici sau deschisa, lasand o cicatrice mai importanta la nivelul fetei palmare a mainii.

Dupa interventia chirurgicala

Cicatrizarea se obtine in doua saptamanai, pe parcursul acestei perioade fiind necesare efectuarea de pansamente.

Durerile de la nivelul fetei palmare a mainii pot persista mai multe saptamani, ceea ce ii ingrijoreaza uneori pe pacienti. In ceea ce priveste furnicaturile de la nivelul degetelor ele dispar foarte repede. In cazurile mai grave recuperarea este mult mai lenta.

Anumiti pacienti nu recupereaza niciodata total sensiblitatea primelor trei degete ale mainii datorita importantei lezarii nervoase. Spalatul mainii este posibil rapid din ziua 5-6 postoperator.

Activitatile sunt reluatre intr-o maniera variabila in functie de tipul de ocupatie, noi consiliem in general o convalescenta de trei saptamani pentru activitatile manuale. Conducerea automobilului este posibila dupa prima saptamana postoperatorie.

Recuperarea fortei poate cere mai multe saptamani de exemplu: deschiderea unei sticle.

Complicatii posibile sun complicatiile obisnuite a tuturor interventiilor chirurgicale:

  • Infectie postoperatorie
  • Hematomul
  • Reactia inflamatorie cu umflarea secretia si redoarea artculara care poate evolua uneori pana la stadiu de algodistrofie. Aceasta ultima complicatie necesita o consultatie rapida la chirurgul dumneavoastra pentru tratament de specialitate

Exceptional sunt descrise plagi ale nervului median, necesitand reinterventii si lasand totdeauna sechele dureroase cu o recuperare incompleta a sensibilitatii.

In fine, reaparitia furnicaturilor la nivelul degetelor poate fi legata de o recidiva a canalului carpian, ceea ce este exceptional. In aceasta situatie o consultatie cu chirurgul dumneavoastra este necesara pentru a cauta o alta compresiune in amonte, la nivelul antebratului, cotului sau umarului. Faptul ca ati recurs la un chirurg plastician calificat va asigura ca acesta are formarea profesionala si competenta necesara pentru a evita aceste complicatii sau de a le trata eficace in caz de aparitie a acestora.

Mai multe informatii legate de operatie si recomandari postoperatorii veti primi in timpul consultatiei cu domnul Dr. Filip Claudiu.

Despre Dr. Claudiu Filip

Medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva ce a studiat si practicat in Franta, Martinique, reintors apoi in tara unde isi continua si in prezent activitatea.

Citeste mai mult ...
image

Chirurgia sanului

Interventii chirugicale efectuate cu o deosebita atentie asupra formei si functiei sanului.

image

Chirurgia fetei

Printre tipurile de interventii efectuate la fata se numara rinoplastia, otoplastia si blefaroplastia.

image

Chirurgia abdomenului

Procedurile efectuate vor face abdomenul mai ferm, mai plat si mai frumos din punct de vedere estetic.

image

Proceduri cosmetice

Tehnici non-chirurgicale de prevenire a imbatranirii cu ajutorul unor materiale injectabile.